Sunday, June 27, 2010

Jika Terakhir Hidupku~

BismillahirRahmanirRahim...Segala puji bagi Allah kerana masih memberiku udara yang segar untuk terus bernafas dan seterusnya menikmati nikmat di dunia ini...

okay, hari ni aku nak share, lagu yang aku sedang dengar..tajuk;- Jika Terakhir Buatku by Saujana

Ok..if korang dah dengar or dah download bagusla...Sekarang aku nak share skit la pasal ape yang aku rase bila dengar lagu ni..

oh tuhan..
hambaMu  ini kekeliruan
Sukar mencari jalan yang benar
kerna dipaut hasut dunia
Mencintai yang lain lebih dariMu

Pernah tak korang rase keliru dengan diri sendiri?Maksudnye macam korang ni baik la dulu pastu disebabkan ade benda yang mempengaruhi, korang dah jauh dari jalan yang betul,jalan tu cam bengkok sikit la..tapi still boleh lagi nak distraightkan..Sebagai contohnya, Cinta or Couple...Kalau cakap pasal cinta or couple2 ni semua orang laju kan??Betul tak??Sebab aku pun same!hehe...tapi memang Fitrah la perasaan Cinta kepada seseorang, perasaan suka or like ni memang tak boleh nak elak la kan..tapi, ade gak tapi2 kan...Cinta yang Suci hanya untuk Al-Kholiq...Selepasnya Cinta kepada Rasul, Seterusnya cinta kepada ibu bapa..Cinta selain Allah,Rasul dan ibu bapa merupakan stage cinta yang paling rendah melainkan kalau anda sudah bernikah!!Tulah, kita ni sering lupa dan mudah sangat lupa untuk mengingati Allah..Sikit2 ingat makwe or pakwe..nak makan,tidur,pakai baju,buat kerja asyik ingat pakwee je, bila masa nak ingat Allah???Allah tak pernah melupakn hambaNya..So, sebagai HAMBA kita lagi lah tak boleh lupakan Allah..So,pasni nak buat ape2 je ingat Allah ye!!!=)


oh Tuhan..
HidayahMu pernah hadir
hingga kering mata airku menitis
Namun terkadang aku berpaling
kerna mengejar nikmat dunia sementara



Erm..cakap pasal Hidayah pulak!Bukan Nur Hidayah or Nurul Hidayah ye..Hidayah or straight path,guidance from Allah..If korang nak tau Hidayah ni ade 4 jenis..Tapi lupe la pulak ape jenis2 dia..Yang aku still ingat Hidayah through Ad-Din,iaitu Islam.. ok, ade tak member2 korang yang tak menutip aurat contohnye cam tak pakai tudung??Aku pernah la tanya sorang awek ni,(nama dirahsiakan)
"Wah,cunnye you pakai tudung! taknak pakai constant ke?? sweet je  I tengok!(time tu die kna pakai tudung sebab bapak die suruh). "I bukan taknak pakai, tapi tunggulah, mayb tak dapat Hidayah lagi kot." Then aku pun diam, tak cakap ape dah..Just cakap dalam hati je..;p.. Wah! Dia tunggu Hidayah jatuh dari langit ke?? Ish3..Kalo hidayah tak turun macam mane??huhu..Kalo tak sempat pulak macam mane??Kesian kan.. Allah bersifat Al-Wahhab,Yang Maha Memberi..Allah tak pernah jemu untuk memberi, sama ada kita terima or tak terpulanglanglah..=)


Hari ini ku bimbangi
Jika terakhir hidup 
adakah lagi subuh esok
untukku bernafas
Dan sujud mengabdi padamu-




Untuk verse yang ni pulak amat mendalam la maksudnye.. Pernah tak korang fikir,sebelum tidur especially, 'adakah lagi subuh esok untukku bernafas??'..Agak scary la..tapi yang pasti Mati itu pasti.. Aku rasa
 takut sangat kalau Allah tarik nyawa aku..Sebab ape?? Sebab aku rasa amalan tak cukup lagi.. Ibadah aku macam mane pulak?Solat aku??kalau nak dikira memang boleh di kira dengan jari la..thats why la penting kita mengingati mati..Bila kita ingat mati, automatically kita akan ingat Allah..Bila ingat Allah mestila kita akan sujud mengabdikan diri kepada-Nya..Insya-Allah..Mudah-mudahan segala amalan dan ibadah diterima Allah..

Berikanlah ku kesempatan
menebus kesalahan
Lantaran dosa dan noda
yang sengaja melupankanMu
Hadirkan damai
sebelum di hujung nafasku..
Oh Tuhan..
berikan daku petunjuk-Mu
Untuk ku meniti ke jalan Redha-Mu
Izinkan daku mengulangi 
janji-janji yang baru
Taubat Nasuha setulus untuk-Mu..
oh Tuhan


Rahmat kasih-Mu Tuhan
Ampunan-Mu ku damba



Semoga Allah memberikan kita kesempatan untuk menebus kesalahan dan Dosa..bagaimana yer?Dengan bertaubat...Firman allah:




" Dialah Allah yang menerima taubat hamba-hambaNya dan memaafkan perbuatan-perbuatan yang jelek (dosa): (Surah: Assuya ayat 25)                                                                                                          
Senang je kan allah nak ampunkan dosa hambaNya?Tapi dengan syarat,1. hendaklah Ikhlas semata-mata kerana Allah Swt..2. Menyesal dengan perbuatan yang dilakukan..3. Meninggalkan maksiat yang telah dilakukan sebelum ni.. 4. Berazam tidak akan mengulangi perbuatan tersebut.. 5. Istighfar,memohon keampunan..6. Memenuhi hak bagi orang yang berhak..





7. Waktu diterimanya taubat itu dilakukan di saat hidupnya, sebelum tiba ajalnya. Sabda Nabi Shallallaahu alaihi wa Sallam : “Sesungguhnya Allah akan menerima taubat seorang hambaNya selama belum tercabut nyawanya.” (HR. At-Tirmidzi, hasan).

Sebagai kesimpulan, rajin-rajin la dengar lagu nasyid!!Hehe..Ustazah aku cakap, "Say Yes to Good Thing" n "Say No to Bad Thing"..Ape yang Good dan ape yang bad??To simplicity, take music as example..good song Vs bad song..Good song: Nasyeed(Absolutely) and all song that remembering us to Allah.. Bad song: Jiwang karat song n sewaktu dengannye..Eventhough lagu arab sekali pun, memang la dia guna bahase arab, dengar cam baik kan??Tapi, certain2 song cam lagu Arm diab tu tak elok sebab dia mengagungkan cinta manusia..So, its up to you la nak diiferentiate lagu baik n lagu yang x baik..kalo nak elobarate pasal lagu memang tak habis..tengok la kalo rajin aku buat pasal entry pasal lagu..How words can affects our body n mind..Insya-Allah..

p/s:Gives Thanks to Allah..=)


4 comments:

Fakhrur Razi said...

hohoho thx2 what a great thread~ ;D
slalu kte mmg menangguh2kan kerja
ak pun cmtuh gop X.x pdhal kte ttaw powng ajal kte smpai bler jer..
cm larh ad lagik esok tok kte
btol gk tuh kalau nk beribadat tnggu hidayah jer smpai ble2 Allah xbkk hati (nasihat tok ak sndri)

ps: teruknya ak mmg slalu dgr bad song je slama nih =.="

amira said...

welcome=)

Mintaklah hidayah dari Allah sebelum Allah tutup pintu hati kita..

Ps: ape lagi,bertukarlah!!

ARC™ said...

heheh nasyid kalo menjurus ke arah cinta2 berlainan jantina tu xgune gak. ade dulu...pnah masok paper kot :P

pasal hidayah tu, ade sorg member aku pernah gak aku tanye bile nak pakai tudung etc
dia kata hari2 dia fikir utk pakai n hari2 dia doa agar dibukakan hati nk pakai

cmne tu eh?

amira said...

yang nasyid pasal cinta tu kena ban la..0.o
tapi mostly ok je..
ade gak cinta manusia tapi cinta yang halal,means cinta org yang dah nikah..=)


pasal kawan kau tu,kalo asyik dok fikir and pasang angan2 je x jadik jugak..kena ada usaha,tapi step by step la..take it slowly..Insya-allah,,kalo dah pasang niat akan nampak jugak natijahnye..

"duduk berpangku tangan tidak akan dapat menyelamatkan kapaal tenggelam di dasar lautan..;D