Friday, June 18, 2010

Understanding Islam: It is compulsory and I'm not from religious school

Assalamualaikum....

Dah lame tak menulis ni..tetibe rasa janggal la pulak..Ok, ape yang korang paham tentang tajuk di atas?
first of all, understanding islam adalah subject atau pun course yang perlu di ambil oleh setiap student.kire macam subject pendidikan islam kat sekolah dulu-dulu la..kat semua uni pon adekan subjek yang berkaitan ngan rohani dan jasmani,code untuk subject tersebut adalah FIM1113 kalo x silap(kalo silap maaf la ye). Erm.' It is compulsory' pula bermaksud "ia adalah suatu keperluan",another word means wajib la. I'm not from religion school pula bermaksud saya bukan dari sekolah agama.

Ceritanya macam ni, memandangkan semster ni adalah semester terakhir aku untuk foundation,aku ade 5 subjects mesti dicompletekan.One of the subjects is Understanding Islam, yang menariknye subject ni diajar oleh Ustazah Farhah,ustazah yang pakai niqab.First time masuk ktorang macam cuak jugak la..Beliau selalu suruh student tanya soalan, memandangkan kitorang ni jenis yang tak suka tanya soalan(termasuk la aku).
So,ustazah pon tanya soalan yang  membuatkan aku fikir banyak kali and terdsedar dari khalayalan.


Conversation between ustazah n students,
Ustazah: As you dun hav any question to ask me,I have question for you.   Why all of you have to take this course(Understanding islam)?

Student 1: To understand more about Islam..

Student 2: Because it is compulsory.

Student 3: Because it is compulsory and i'm not from religious school.

Majority of us answered "it is cumpulsory and I'm not from religious school" including me..hehe..
memang pendek akal betul..

Ustazah: Masya Allah. I know its requirement for you,but you know what,,why you have to take this course    because we are Muslim.All of us are muslim.Do you want if your freind, Ah Chong know better bout  your religion ?We should feel ashamed if non-muslim ask us about Islam and we can't give better  explaination about Islam.

Huhu..semua pon terdiam la time tuh..(speechless)..betul gak ape yang ustazah cakap,memang aku sangat2 setuju la dengan beliau..kalo nak ikutkan sekarang ni susah la nak cari org yang betul mempraktikkan Islam dengan betul..Islam secara Fitrah,sebab lahir-lahir je Islam ,nenek moyang kita Islam, sampai je kat generasi kita Islam dah semakin pudar dah..Hilang langsung.mana tak nye nama Salmah panggil Sally rambut pun dah karat..kan elok kalo Salmah tu di kekal kan,,Sedap-sedap parents kita bagi name,maksud pun baik..sudahnye di tukar lak konon urban la sangat..Sorry lah aku bukannye nak mengumpat ke ape, this is reality orang zaman sekarang..

            Okay,konklusinya ape yang aku nak cakap or nak beritahu kat sini, sebagai orang Islam kita kena ambil tahu dan perihatin tentang agama sendiri. Ilmu agama ni kalo nak dipelajari memang takkan habis.. Makin banyak kita belajar, sebenarnye makin banyak perkara yang kita tak tahu... Its not too late for us to change ourselves..Its better to be late than never and sometimes it is better to not to be late... So, sama-sama lah kita perbetulkan akidah dan iman kita demi Redha Allah.Insya Allah..wsaalam


P/s: Sama-sama lah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk Allahyarham Rahmah (nenek aku).. yang telah pergi  menemui Illahi pada 18 Jun 2010.Semoga Ruhnya di cucuri Rahmat..

3 comments:

ARC™ said...

aku mcm pnah sdr cte ni kt mane2...do u want ur friend ah chong to know Islam better than u?
ayat 2 mmg pedas XD

amira said...

hehe..agak la..
mmg pon,kadang2 dorang tahu lebih dari kte yang Islam..
so,dont let they manipulate our religion..

Fakhrur Razi said...

yes agree dgn kau nyer posto nih
malu la gak kalau mualaff masuk Islam mcm2 dia nk tahu tntang Islam..
kte yg dh dilahirkan xkn dh ckup tau
;D

ps: INNALILLAH