Saturday, July 10, 2010

Malas adalah Teman Kegagalan

BismillahirRahmanirRahim....
Alhamdullilah..Syukur..
Since minggu ni macam busy sket dengan assignment dan classes,kelas tahsin dan berbagai-bagai meeting, ditambah pulak dengan exam midsem yang makin hampir(lagi dua hari je kot) rase macam tak sempat pulak nak bersantai-santai macam dulo2..~


Ya,aku akui sem ni memang amat hectic lagi sesak sebab semua benda nak disegerakan..tapi walau  ape pun, aku cuba jugak sedaya-upaya mencoret di atas page yang miskin lagi dhaif...okay, this week aku nak share la something dengan you all semua..


Tempat yang paling dibanggakan di dunia
adalah yang mempunyai penerangan 
dan sebaik-baik teman duduk sepanjang masa
adalah buku


Kami menganjurkan kepada anda untuk menekuni pekerjaan anda yang benar. Kemudian, janganlah anda berpangku tanagn kerana bosan, malas, dan tunduk pada kelalaian. Tetapi tunaikanlah tugas anda, dirikanlah solat, bacalah al-Quran dan buku-buku yang berfaedah, dan dengarkanlah kaset-kaset yang bermanfaat. Duduklah bersama para tertangga dan teman-teman nada. Diskusikan kepada mereka hal-hal yang dapat mendekatkan diri kepada Allah.

Pada saat itu engkau akan menemukan kebahagiaan, kelapangan dan kegembiraaan. janganlah sesekali kamu menyerah lepada kekosongan, kerana semua itu akan memberimu penderitaan, kesempitan hati, godaan, keraguan dan kesuraman jiwa yang tidak akan dapat dihilangkan kecuali denagn menyibukkan diri dengan pekerjaan.

Aku peringatkan agar engkau menjauhi perbuatan maksiat, keran ia adalah penyebab kesedihan. Khusunya perbuatan maksiat yang banyak dilakukan oleh perempuan, seperti melihat sesuatu yang yang diharamkan, mempamerkan kecantikan, berkhalwat dengan bukan mahram, melaknat, mencaci dan mengumpat atau mengingkari hak-hak suami(bagi yang dah  berkahwin). Semua perbuatan tersebut banyak dilakukan oleh perempuan kecuali perempuan yang mendpat rahmat Allah. Takutkah engkau denagn Rahmat Allah. Beraqwalah kepadaNya, keran taqwa adalah jaminan kebahagiaanmu dan keredhaanNya atas hati tulusmu..

~Diambil daripada buku hasil tulisan Dr, 'Aidh Bin 'Abdullah Al-Qarni~


Bacalah!
Bacalah dengan nama Allah..


Kamu adalah, apa yang kamu baca..Buku apa yang kamu baca pada hari ini menggambarkan kamu pada hari mendatang.Renung-renungkanlah..=)


P/s: Recommended books to read:- Harun Yahya-The Nightmare of Disbelief..No comments: