Friday, September 17, 2010

Update Raya~

Assalamualaikum...
Macam da lame tak update...
Memandangkan baru seminggu raya masih tak terlewat untuk aku mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin kepada seluruh umat Islam di seluruh dunia... Okay,
 entry kali ni bukan nak cakap pasal how i spent my raya or what..
Tapi kan aku ade something la nak luahkan denga apa yang aku tengok dan lihat..Lihat dan tengok bagaimana tu???? Mestilah dengan menggunakan kedua pancaindera anugerah Illahi..Cewah..

Raya tahun ni agak meriah la sebab semua saudara mara berkumpul.. Penuh jugak la rumah aku bila semua family dah berkumpul.. Dari yang veteran sampailah yang era cicit2 berkumpul.. Aku tak nak la cerita pasal veteran2..Tapi yang menarik perhatian aku ialah kanak2..adik2 yang kecil2 ni..

Bila aku tengok budak-budak, aku teringat zaman kanak-kanak aku..tapi aku takde la ingat semua benda..
Bila aku tengok budak-budak ni bukan main buas(nakal)..
Aku mule fikir, "macam tu ke aku muda2 dulu??"..
Setahu aku, xdela buas macam budak2 sekarang..
Kalo dulu, main diam2, bila pergi rumah orang mak suruh duduk diam2..
Tapi, budak2 sekarang aku sendiri tak paham..mak bapak sekarang macam tak pandai nak control anak..
Hyperactive sangat..nak marah takut parents dorang terasa..so, simpan jelah kn..

Aku suke budak2 tapi bile budak tu duk diam2 je..bile dah nakal rase nak cubit2 je.hehe..
tapi anak2 org,xkan nak kutei kalo anak sendiri lain la kan...
Point kat sini, aku nak cakap aku BAIK!!hehe..xdelah..
Point aku kat sini aku nak cakap yang, sebagai parents, kita mestilah didik anak2 kita dari dorang budak2 lagi..bak kata pepatah, "melentur buluh biarlah dari rebungnya"...
budak2 ni kalo kita cakap elok2 senang je dorang nak follow..
Masalah sekarang ibu bapa kurang berkomunikasi dengan anak-anak..
biaq ja apa anak depa nak buat...

So, konklusinya di sini...Every parents should be well prepared if they wanna be a good parents..Teringat aku tentang hadis Jibril a.s bila si pemuda bertanya kepada Rasulullah "Khabarkan kepadaku tanda-tanda hari kiamat", dan kemudian Rasulullah pun menjawab "Apabila hamba perempuan melahirkan tuannya sendiri........." and it was true. Kalau kita tengok sekarang pon ramai anak-anak durhaka sekarang ni..Lupa asal-usul, tak hormat parents dan sebagainya..Kat sini aku nak menyeru diri aku sendiri dan rakan-rakan supaya menjadi anak soleh dan solehah,,,,InsyaAllah...






p/s: "Apabila anak adam meninggal dunia maka akan terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara, iaitu; sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa anak yang soleh"





4 comments:

Nur Areefah said...

wah bestnya dapat berkumpul dengan sedara-mara..
aku raya kat rumah je tak balik kampung..dah le takde sedara2 yang duk johor ni..huhhu..

doakan aku jadi ibu mithali jua XD

amira said...

la ye ke??
aku blik kampung sebab aku mmg duk kmpung,,;D

InsyaAllah..
ko ade gaye la nak jadi umi misthali=)

Fakhrur Razi berkata said...

betul sgt nih...
aku dlu sgt baik, kalau pergi rumah org msti akan duduk diam2 dan baca bku..cey2
walaupun mmg best ade bdak2 yg hyperactive tpi kalau dh terlebih nakal tuh nnti ssh plop nk jaga..
kot2 bler dh besa nnti dia makin liar dalam bergaul..
ok mcm dh terlebih plop pmkiran aku xD

paper pun inshaAllah
thx for reminding it now
dh ada anak nnti tlmbat plop
aku pun akan cbe jaga anak aku leklok,
pgi umah sdare msti bwk rotan gop =.=

amira said...

hehe..
bawak rotan lipat yag senang simpan dalam poket..
haha;D