Monday, April 18, 2011

Hantu Kak Limah Punya Pasai

Assalamualaikum.Salam Sejahtera untuk ada semua.


Alhamdulillah, final exam dah habis, so sekarang tengah cuti sem 3 minggu dan ahad pagi baru sampai rumah. Apa plan cuti nih? Bagi aku cuti sem ni sangat singkat, so kena lah menghabiskan sebaik mungkin. Habih exam je hari tu terdengar lah suara-suara sumbang dari senior bilik aku yang cerita, katanya member2 depa pi buat maraton 3 movie dekat GSC sana. Bagi aku yang bukan lah peminat movie ni, rasa cam membazir je. haha. tapi lain orang lain pandang lah.

Aku akui memang aku jarang sangat-sangat tengok movie or filem. Kalau duk rumah pun aku selalu layan channel Hallmark@Diva ja. Sebab movie2 kat sana, lebih kpada kehidupan. Sangat berisi dan bermotivasi compare to drama2 swasta Malaysia. Aku nak cakap pasal drama swasta, tapi aku nak cakap pasal Filem " Hantu Kak Limah balik rumah". Sorry aku memang agak ketinggalan, berbulan-bulan jugak movie ni ada dalam drive aku tapi tak tertengok pun. Fenomena HKLBR ni memang dasyat kan sampai dekat FB pun berjangkit-jangkit. Aku pun naik heran awat orang suka sangat. Yang Along aku pon dok cakap yang dia dah tgk ulang sampai 8 kali. Wah, apa yang best sangat tu? SO, semalam adik aku ajak tengok la.


Pastu aku pon tengok lah, sampai tertidur aku dibuatnya. Bukan cerita ni tak best. Tapi entah la apa yang seronok sangat aku pon tak tau. Apa yang aku nak highlight kat sini pengajaran yang akudapat dalam cerita ni. Firstly, kita sebagai manusia, lagi2 sebagai seorang muslim, kenalah amik taw hal2 jiran tertangga. Bukan nak jaga tepi kain orang, tapi ambil berat lah sesama jirann kita. Secondly, jangan percaya hantu! Nilah dia kan orang kita, sikit2 hantu. Percaya benda-benda tahyul lagi karut. Percaya hantu sampai kita lupa yang Allah bersama kita. Aku jugak heran kenapa filem kita banyak cerita hantu. Adakah dengan cerita hantu boleh buat masyarakat maju ataupun boleh bagi kita insaf?? Makin tak faham. ahaih. Cuba fikir, adik2 kita yang kecik tu takut nak pi toilet sebab takut hantu. Kecik2 lagi fikiran dah di cemar.

Aku berharap sangat kalau lah ada producer filem yang boleh kluarkan filem yang bermoral sikit dari hantu. Cerita hantu kak limah ni bukan tak bermoral. Ada moralnya. Tapi kalau iman kita kuat,kita dapat lihat dari segi persektif yang berbeza. Bukanlah dialog-dialog yang ' best' tu menjadi ikutan. Tapi nilai-nilai yang cuba disampaikan oleh script writer mesti tersemat di minda kita. Gelak bagai nak rak, tapi satu benda pon tak dapat tak cukup berfaedah la. Sambil2 berhibur, pastikan something beneficial yang kita dapat.



ps: Menonton dengan minda yang terbuka

2 comments:

Raji berkata said...

hahaha fame sbb slogan yg Usop gne tu jer kot
cter der klakar lah juga
skit

~Nabilah~ said...

tgk skali jer....hehehe...sume 2 sbb usop wilcha 2 la kot...